Wat te doen met mijn magazijnstellingen?

Laatst zag ik op de social media dit filmpje langs komen over het instorten van de stellingen in een magazijn door een stuurfout van een heftruckchauffeur. In dit filmpje is te zien dat onbedachte acties tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden. Er zijn diverse regels waaraan magazijnstellingen moeten voldoen om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te garanderen. Om een veilig magazijn te bereiken zijn er strenge regels opgesteld voorhet ontwerpen, bouwen en onderhouden van magazijnstellingen. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de wet- & regelgeving ten aanzien van magazijnstellingen. Wat kun je doen als je een magazijnstelling wilt aanschaffen en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Nieuwe stellingen

De genoemde film laat zien dat een magazijnstelling van dat formaat een groot bouwwerk kan zijn. Daarom moet je niet alleen voor de hal voldoen aan het Bouwbesluit 2012, maar ook voor de stellingen in de hal. Daarvoor dient de eigenaar/werkgever na te gaan wat de mogelijke risico’s zijn en aan welke krachten de stellingen kunnen worden bloodgesteld. Verder maakt dit voorbeeld ook duidelijk dat aanrij-beveiligingen onontbeerlijk zijn. Voor sommige magazijnstellingen of opslagsystemen is een vergunning verplicht. Dat geldt voor magazijnstellingen die hoger zijn dan 8,5 meter of voorzien zijn van bepaalde tussenvloeren. Zijn de stellingen in uw bedrijf lager dan is het vaak niet nodig een vergunning aan te vragen voor het bouwen van de stellingen. Zie Omgevingsloket online – Checken – Locatie om eenvoudig na te gaan of er voor de stellingen een omgevingsvergunning nodig is. Een stelling moet ook voorzien zijn van een keuring voor ingebruikname. Volgens de NEN-EN 15635 norm (voor Stalen opslagsystemen – Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur) moet je alle stalen opslagsystemen die mechanisch beladen worden keuren. Hierin wordt het voorziene gebruik meegenomen. Maar ook de invloeden van buitenaf.

Onderhoud en beheer

De stelling is gebouwd, er is een risico-inventarisatie op uitgevoerd, de vereiste maatregelen zijn genomen en er is een keuring uitgevoerd. Ben je dan klaar? Nu komt de Arbeidsomstandighedenwet om de hoek kijken. Het Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 7.4a verplicht de werkgever om de stelling (= een arbeidsmiddel dat een risico kan vormen) periodiek te onderhouden en te inspecteren. Ook hier kan de EN-15635 toegepast worden voor de benodigde aanwijzingen. Minimaal één keer per jaar moet de stelling worden gekeurd door een deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling. Ook eist de Arbeidsinspectie dat een keurmeester vakkundig moet zijn, een werktuigbouwkundige achtergrond heeft en minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring heeft. Een periodieke keuring van je stellingen biedt  inzicht in de stand van zaken en eventuele verbeterpunten. Een handig startpunt voor het onderhoud in het magazijn en het verder verbeteren van de veiligheid binnen magazijn. Dit moet aantoonbaar zijn. Dus goed vastleggen van de uitkomsten uit de keuring en de genomen maatregelen is een must.

Kunnen we helpen?

ORTEON heeft het doel om u te helpen onbezorgd te voldoen aan wet- en regelgeving (W&R) ten aanzien van uw gebouwen en installaties. Graag willen we met u aan tafel om de mogelijkheden te bespreken. De dienstverlening start altijd met een audit om er achter te komen wat u al heeft gedaan om het voldoen aan de W&R te borgen. Wij helpen onze klanten zelf te voldoen aan de regels, en stellen daar handvatten voor ter beschikking. Natuurlijk kunt u ons ook inschakelen om de zorg uit handen te nemen. Zie https://www.orteon.nl/ voor meer informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.