Maand oktober 2021

Kleine blusmiddelen

"90% van alle beginnende branden worden door kleine blusmiddelen gedoofd" is een van de uitspraken die je kunt lezen als je in Google "Kleine blusmiddelen" als zoekfunctie opgeeft. Het blijkt dat de zogenaamde "kleine blusmiddelen" een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van een beginnende brand in de bedrijfsgebouwen. Elke gebouwbeheerder hoopt natuurlijk dat hij er nooit mee te maken krijgt: brand in of in de directe omgeving van zijn gebouw. De vraag die gesteld wordt: doe ik het goed? Zijn er genoeg middelen aanwezig? Niet alleen om te voldoen aan de regels die het bouwbesluit en ook de arbo-wet van je verwacht, maar ook om effectief genoeg te zijn, als je ze onverhoopt nodig hebt. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik welke kleine blusmiddelen er zijn, voor welke toepassing ze geschikt zijn en hoe veel je er moet hebben. Waar moet je op letten bij het plaatsen van de kleine blusmiddelen en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees verder in onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Accu’s, waar moet ik op letten?

Zelf rijd ik een elektrische auto. Deze moet regelmatig opgeladen worden. Dit doe ik dan onbezorgd en zonder na te denken. Ik vertrouw er op dat de fabrikant hierover goed heeft nagedacht. Afgelopen zondag heb ik mijn caravan naar de winterstalling gebracht en een van de regels van de beheerder was, dat de klemmen van de accu moesten worden losgekoppeld. Hier lopen we dus waarschijnlijk tegen een risico aan. Vorige maand moest ik de ingebouwde accu van de MacBook van mijn dochter vervangen. Een fluitje van een cent, dacht ik, maar daarin had ik me vergist. Het bleek dat ik heel voorzichtig moest zijn bij het lostrekken van het, aan de behuizing geplakte, accupakket, omdat er kans was op brand als ik de accu beschadigde. Drie voorbeelden over het omgaan met een alledaagse accu in de privésfeer. Ook bedrijven kunnen voertuigen of arbeidsmiddelen in gebruik hebben, die een accu gebruiken. Reden om hier verder op in te gaan. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van bedrijfsmatig gebruik van apparaten en voertuigen met accu's. Welke verschillende types heb je en welke types kunnen dan in het gebruik gevaarlijk zijn of worden. Waar moet je op letten bij het inrichten van een laadplaats? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Vloeistofkerende en -dichte vloeren

ORTEON_Blog_Vloeistofdicht
Naar aanleiding van het uitvoeren van een 0-audit bij een van onze klanten, kreeg ik de vraag hoe het zit met het voorkomen van mogelijke bodemvervuiling als gevolg van hun standaard bedrijfsvoering. Het voorkomen van bodemverontreiniging in het bedrijf is een belangrijk onderwerp dat, net als bijvoorbeeld het voorkomen van ongevallen, heel hoog op de prioriteitenlijst moet staan. Zeker als men met mogelijk milieubelastende stoffen werkt. Om bodemverontreiniging te voorkomen zijn er strenge regels opgesteld aan het ontwerpen, bouwen en onderhouden van vloeren en bodembedekkingen voor dit doel. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van vloeistofkerende en vloeistofdichte vloeren. Wat kun je doen als je een dergelijke vloer wilt aanschaffen en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Moet ik mijn meegebrachte tosti-apparaat ook keuren?

Ik krijg regelmatig de vraag: "Moet ik mijn privé-apparaat dat ik meeneem naar het werk laten keuren?" Dat apparaat kan dan bijvoorbeeld een fiets- en telefoonlader, een stofzuiger, een senseo, een tosti-ijzer, een radio of iets dergelijks zijn. Een andere vraag die ik ook krijg betreft het laten keuren van vast opgestelde apparaten, zoals een televisie, een printer, een vaatwasser of koffiezetapparaat. In de vorige blog ben ik ingegaan op de vraag: "Wat moet je als gebouwbeheerder of werkgever regelen ten aanzien van de veiligheid van elektrische installaties?". Ik gaf aan dat voor in gebruik zijnde installaties de oplossing lag bij het toepassen van de norm NEN 3140. Deze norm behandelt echter niet alleen de veilige elektrische bedrijfsvoering van de elektrische installaties, maar óók die van de elektrische arbeidsmiddelen. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de aanschaf, de uitbreiding, het gebruik en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van elektrische arbeidsmiddelen. Lees onze ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp. Lees meer: https://www.orteon.nl/moet-ik-mijn-meegebrachte-tosti-apparaat-ook-keuren/